175 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iadesi tartışma konusu oldu.
İngiltere Yüksek Mahkemesi, bugün görülen davada kritik bir karara imza attı. Gözler, Assange’ın iade edilip edilmeyeceğindeydi.
Davada, ABD’nin Assange hakkında İngiltere’ye verdiği “idam edilmeyeceği ve eşit yargılanacağı” yönündeki güvenceler ele alındı.
İade talebini temyize taşıyabilecek
Mart ayında, bir ay içinde söz konusu güvenceler verilmesi halinde ABD’ye iade davasını ele alacağını açıklayan Yüksek Mahkeme, bugünkü duruşmada Assange’ın güvenceleri göz önünde bulundurarak iade talebini temyiz mahkemesine götürebileceğine hükmetti.
Yüksek Mahkeme, Assange’ın hukuk önünde eşit olmayacağı yönündeki endişelerin temyize taşınabileceğini de belirtti.
Assange’ın eşi, kararı memnuniyetle karşıladı
İnsan hakları aktivisti ve avukat Stella Assange, İngiltere’nin başkenti Londra’da görülen duruşmanın ardından mahkeme binası önünde basın açıklaması yaptı.
Eşine karşı açılan davayı “saldırgan” olarak niteleyen Assange, “Demokratik ilkelerimize aykırıdır. Bilme hakkımızı rencide etmektedir. Bu her yerdeki gazetecilere yönelik saldırıdır.” dedi.
Mahkeme, ABD’ye iade davasına karşı temyiz başvurusu yapabileceği kararına ilişkin olarak Assange, kararın doğru olduğunu ve ailesini rahatlattığını dile getirdi.
“En büyük oğlumuz 7 yaşına yeni girdi”
Assange, “Fakat bu daha ne kadar devam edebilir? En büyük oğlumuz 7 yaşına yeni girdi. Babalarıyla ilgili tüm anıları Belmarsh Cezaevi’nin ziyaret bölümünde.” ifadelerini kullandı.
“Biden yönetimi bu utanç verici davayla arasına mesafe koymalı”
Eşinin iyi gazetecilik yaptığı için hapiste olduğu değerlendirmesinde bulunan Assange, sözlerini şöyle sürdürdü:
(Julian Assange) Yolsuzluğu ifşa ettiği için, cezasız kalan savaşlarda masum insanların uğradığı ihlalleri ortaya çıkardığı için ve bu cezasızlığın üstüne bir de bu cezasızlığı kamuoyuna duyuran adamın peşine düştüğü için hapiste. (ABD Başkanı Joe) Biden yönetimi bu utanç verici davayla arasına mesafe koymalı.
Bunu ilk günden itibaren yapmalıydı ancak doğru olanı yapmak için zamanı tükeniyor olabilir. Burada ne yapılması gerektiğini herkes görebilir. Julian serbest bırakılmalı. Davadan vazgeçilmeli. Kendisine tazminat ödenmeli ve Nobel Ödülü verilmeli.
Güvence verme yetkisi ABD yargısında
Avukatlar, Avustralya vatandaşı Assange’ın vatandaşlarıyla eşit muamele göremeyeceğini iddia etmişti.
Assange’ın idam edilmeyeceği güvencesine de değinen avukatlar, bu güvencenin siyasiler tarafından verildiğini, güvence verme yetkisinin ABD yargısında olduğunu belirtmişti.
Assange’ın dava süreci
Julian Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010’da ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayınlamıştı.
Assange, Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulmuştu.
Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange’ın, iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti.
2021’de iade edilebileceğine hükmedildi
Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmişti.
Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Nisan 2022’de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022’de Assange’ın ABD’ye iade edilmesi kararını imzalamıştı.
Assange’ın avukatları da 1 Temmuz 2022’de karara ilişkin Yüksek Mahkeme’ye itiraz başvurusunda bulunmuştu.
Julian Assange’ın ABD’ye iade davasına ilişkin duruşmalar, 20-21 Şubat’ta Yüksek Mahkeme’de görülmüş, kararın ileri tarihte verileceği kaydedilmişti.
ABD “idam etmeme” güvencesi verdi
Mahkeme, 26 Mart’ta ise ABD tarafından bazı güvenceler verilmezse Assange’ın ABD’ye iade edilmeyeceğine hükmetmişti.
ABD’den, Assange’ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istenmiş, aksi halde Assange’ın tutukluluğunun kaldırılması için temyiz başvurusu yapabileceği ifade edilmişti.
Yüksek Mahkeme, güvencelerin verilmesinin ardından bunların tatmin edici olup olmadığına karar vereceğini açıklamıştı.
ABD, nisan ayında talep edilen güvenceleri vereceğini duyururken Stella Assange ise eşinin, ABD vatandaşı olmadığı için bazı haklara sahip olamayacağını ifade etmişti.
175 yıla kadar hapis cezası alabilir
Assange’ın avukatları ve destekçileri ABD’ye iadesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceğini belirtirken, ABD tarafı ise hapis cezasının 4 ila 6 yıl olabileceğini öne sürüyor.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
GÜNDEM
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024